Gravid efter uttag av Kyleena ( hormonspiral ).

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Gravid efter uttag av Kyleena ( hormonspiral ).

FRÅGA

Hej! Jag har lite frågor angående det här med befruktning i samband med uttag av spiral. Igår tog jag ut min Kyleena som jag haft i 5 månader ungefär. Samma dag, alltså igår så hade jag oskyddat sex och han kom i mig ett antal ggr. Kan man bli gravid direkt efter uttag av spiral utan ägglossning? Eftersom jag inte vet när jag ska ha ägglossning. Tacksam för svar

SVAR

Hej, ja du kan bli gravid, så fort du tar ut spiralen. Du är utan preventivmedel när den tas ut.

Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Gravid med Kyleena spiral

FRÅGA

Hej
Har haft Kyleena spiral insatt nu sendan juni-19, satte i den pga två täta graviditeter som e gick hela vägen och som tyvärr orsakade mycket smärta psykiskt och fysiskt. Fick veta av bm att Kyleena var en bra spiral att ha då jag ej vågar/orkar bli gravid mer. Nu har jag denna månad (okt) ej fått någon mens, jag har ont i brösten, de är stora, jag mår illa, är torr i munnen, andas högre….är jag gravid?
Jag mår riktigt dåligt psykiskt av detta då jag är så rädd. Har mina barn och sambo som säkert märker på mitt humör att något är på tok. Jag har ju valt spiral för att inte bli gravid, hur tusan gör jag nu.
Tacksam för svar

SVAR

Hej!

Nummer ett; kontakta MVC som satte in spiralen och ställ exakt samma fråga till dom. Hade jag jobbat där hade jag erbjudit dig en tid för gratest så du fått svar. Är den negativ så är dina symtom förmodligen kopplade till din spiral, biverkningar av hormonerna. Det finns beskrivet graviditet trots spiral och också de som precis blivit befruktade innan insättning. Jag skriver inte att det är så för dig, men bara nämner att det hänt.

Du kan alltid ta en egen gravtest du köper på apoteket, så får du svar direkt.

Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Fler frågor till vår barnmorska

Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.