inkontinens gravid / urinläckage efter förlossning

Urinläckage efter förlossning

Inkontinens eller urinläckage är vanligt både när man är gravid och efter förlossning. Har du svårt att hålla tätt kan så ska du träna upp bäckenbottenmuskulaturen.

Svårt att hålla tätt under och efter graviditeten / inkontinens

Många lider av urinläckage / inkontinens under graviditeten eller efter förlossningen. Det är svårt att hålla tätt och för många upplevs det som pinsamt. Att läcka urin under och efter graviditeten är vanligt och inget man ska skämmas över.

Läckage av urin efter förlossningen drabbar så många som en av fem kvinnor. Ofta är det värst vid hosta eller nysningar. För de flesta är det värst precis efter förlossningen för att sedan helt försvinna efter sex månader. I många fall räcker det att träna upp bäckenbottenmuskulaturen, men i vissa fall kan det krävas en operation.

I denna artikel kan du läsa mer om: 

  • Urinläckage som gravid
  • Urinläckage efter förlossning
  • Hur många kvinnor drabbas av inkontinens?
  • Vad kan man göra åt urinläckage?

Svårt att hålla tätt under och efter graviditet och förlossning

Under graviditet och förlossning genomgår kvinnans kropp både fysiska och hormonella förändringar som ökar risken för urinläckage. Ofta inträffar läckaget när man nyser, hostar, skrattar eller när man tränar/anstränger sig. Symtom vid besvär med urininkontinens är att man plötsligt blir kissnödig och läcker urin.

Varför drabbas man av inkontinens / urinläckage?

urinläckage / svårt att hålla tätt

Under graviditeten trycker livmodern på urinblåsan, vilket gör att utrymmet för urin blir mindre och du måste kissa oftare än tidigare. Samtidigt producerar din kropp progesteron, vilket är ett muskelavslappnande hormon, som gör dina muskler i bäckenbotten lite svagare.

Detta tillsammans gör att bäckenbottens muskulatur under graviditeten får allt svårare att stoppa flödet vilket kan leda till att läckage uppstår. Hos de som är gravida för första gången utvecklar cirka en tredjedel tillfällig stressinkontinens. Vid upprepad graviditet drabbas mer än tre fjärdedelar.

Efter förlossningen är musklerna i din bäckenbotten uttöjda. Normalt tar det ett tag innan de är tillbaka i samma läge som de var innan du var gravid. Under denna period med försvagade muskler i bäckenbotten behöver kroppen även göra sig av med all den vätska som den samlat på sig under graviditeten. Du måste därför kissa oftare än normalt och det är då lätt hänt att ett urin läcker igenom. Hos de flesta kvinnor som har inkontinens under graviditeten så återgår det till normal kontinens efter förlossningen.

Drabbas alla kvinnor av urinläckage efter förlossningen?

För de flesta så läker skador och bristningar efter förlossningen av sig själv och du märker inte av några större problem av inkontinens. Av de som upplever problem med att hålla tätt så har de flesta inga kvarvarande problem inom några månader efter förlossningen. För en del löser sig problemet efter bara någon vecka. Fortsätter problemet så bör du söka hjälp. Tala gärna med din barnmorska på efterkontrollerna.

Vad kan man göra om man har svårt att hålla tätt?

För de flesta som drabbats av urinläckage efter förlossningen så hjälper bäckenbottenträning och så kallade knipövningar. Ibland kan kvinnan behöva hjälp av sjukgymnast för att kunna hitta sin bäckenbottenmuskulatur och träna upp styrkan i den. Andra tips är att motionera och dricka i lagom mängd. Undvika att dricka för mycket av drycker som driver vätska såsom te och kaffe.

Läs mer: Bäckenbottenträning och knipövningar med videoinstruktion

Andra sätt är att försöka minska belastningen på bäckenbotten vid de tillfällen då du vet att du ofta läcker såsom när du hostar eller nyser. Du gör detta genom att sätta dig ner. Försök gärna att knipa och håll kvar en stund i förebyggande syfte. Om det inträffar när du bär eller lyfter tungt så kan det hjälpa att ha rak rygg, knipa och tänka på att hellre gå två gånger än att lyfta allt på en gång.

När behöver man opereras vid inkontinens?

I bland beror urinläckage inte på försvagad bäckenbotten utan på att vävnaden och muskulaturen brustit. Om detta är fallet så kan min inte knipa och träna sig fri från besväret, utan man kan behöva bli opererad. Operation är relativt liten och genomförs genom att man lägger in ett band som stöd under urinröret. Planerar man att skaffa fler barn så rekommenderas man med att vänta med operationen.

Resultatet av en eventuellt operation är väldokumenterade där 85 procent blir helt täta och botade. Tio procent blir bättre, men kan läcka i extrema situationer. 5 procent kan ha fel diagnos. De kanske har en orolig blåsa som gör att de kissar på sig när de är väldigt kissnödiga. Tyvärr får inte alla som behöver en operation genomföra detta. Många drabbade drar sig dessutom för att tala om sina problem och lider i det tysta.

Barnmorskan om underlivet efter en förlossning

I detta avsnitt pratar vi om underlivet efter en graviditet och förlossning. Att föda barn är en stor påfrestning för kroppen och inte minst för underlivet. Hur förändras då underlivet när man föder barn? Med i studion har vi Barnmorska Louise Rabe från mottagningen Mama Mia.

Lyssna även på vårt avsnitt om inkontinens.

Läs mer: Amningshjärna

Läs mer: Bäckenbottenträning och knipövningar

De som läst avsnittet om urinläckage som gravid och efter förlossning läste även mer om symptom på förlossningsdepression och om barns utveckling den första tiden.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
normalt gravid gravid normalt overvikt

Är det normalt att gå ner i vikt

Är det normalt för en överviktig kvinna att gå ner i vikt under graviditeten? Är det normalt att gå ner i vikt under graviditeten? Om man väger för mycket redan innan man blir gravid så är det helt normalt att viktuppgången blir något mindre när du är gravid.

Läs artikeln »
moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Läs artikeln »
tandsprickning

Tandsprickning

Hur vet du att det verkligen är din bebis tänder som är på väg. Här går vi igenom vanliga symtom på tandsprickning. Är feber och diarré säkra tecken på att tänderna är på våg att spricka igenom? 

Läs artikeln »
Cravings gravid

Cravings gravid

Vi listar vanliga cravings och konstiga cravings som du inte visste fanns. För de flesta börjar cravings att märkas av redan i vecka 10. Att man får ett starkt sug eller begär beror detta inte på näringsbrist utan snarare på hormonförändringar.

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
barn bloja

Att använda blöjor

Blöja – allt om att använda blöja. Hur ofta byter man blöja, behöver man byta på natten? Hur ofta ska man byta kissblöjan. Det är viktigt att tvätta barnet rätt och att byta blöja när barnet bajsat eller kissat. Vill du ha tips på hur du byter blöjan på rätt sätt?

Läs artikeln »
träna med barn

Träna med barn

Det kan vara svårt att hitta tid till träning som mamma, det lilla barnet tar mycket av din tid. Ett bra sätt att hitta tid är att träna tillsammans med barnet. Förutom att det är effektivt för dig är det också roligt för ditt barn!

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.