Ostguide när du är gravid
Är du gravid så rekommenderas det att du inte äter opastöriserad ost. Det är normalt inte farligt men då man under graviditeten kan ha nedsatt immunförsvar så är det bättre att ta det säkra före det osäkra och undvika opastöriserad ost.
Vad är opastöriserad ost?
Den opastöriserade osten som du inte ska äta under graviditeten kan bland annat innehålla Listeria. När en produkt pastöriseras så genomgår den en värmebehandling som dödar bakterier och andra mikroorganismer som finns i produkten. Pastörisering innebär också att produkten håller längre. I Sverige är det lagkrav på att all mjölk och grädde som sälj i butik ska vara pastöriserad.
En opastöriserad ost smakar mer stalligt, animaliskt eller nötigt. De har också ofta en kraftigare och mer varierad smak än de opastöriserade. Idag görs väldigt mycket kontroller på vid mjölk- och ostproduktion, vilket gör att produkterna normalt är säkra att äta. Under graviditeten ska du dock vara försiktig, då det finns risker. Exempel på opastöriserade ostar är: mögelost, kittost, färskost och fetaost.
Risker med opastöriserad ost
Orsaken till varför du ska undvika ost som inte är pastöriserad är att den kan innehålla bland annat listeriabakterier som kan skada ditt barn. Om det inte uttryckligen står på förpackningen att osten är gjord på obehandlad/opastöriserad mjölk kan man utgå från att mjölken har pastöriserats.
Ost när du är gravid
Under graviditeten är det av flera skäl bra att äta ost. Ost är bland annat en bra källa till kalcium. Det finns vissa ostar du kan äta och andra du ska undvika. I listan nedan kan du läsa mer om detta.
Bra att veta är att det alltid går bra att äta ostar som varit upphettade. De ska då upphettas över 70 grader innan du som gravid äter dem. Köper du ostar som är pastöriserade men fuktiga och mjuka i konsistensen, så ska du vara försiktig. Bakterier trivs nämligen i denna typ av miljö.
Gravid – ostar du kan äta är:
- Hårdost i bit eller förpackade som skivor såsom Herrgård, hushållsost, Gouda, Peccorino och Parmesan.
- Fetaost om den är tillverkad av pastöriserad mjölk.
- Smältost / bredbar ost i tub går bra att äta, exempelvis ädelost på tub.
- Färskost i ask går också bra att äta, eftersom den, liksom tubost, upphettas vid tillverkningen.
- Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går bra att äta.
- Nyförpackade färskostar som Halloumi-, Mascarpone-, Mozzarella– och Ricottaost går bra att äta om de är nyförpackade och tillverkade av pastöriserad mjölk (det ska återstå 2/3 av datumtiden).
Gravid – ostar du ska undvika:
- Ost gjord på opastöriserad mjölk.
- Mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio.
- Färskostar och annan mjuk ost tillverkad av opastöriserad mjölk.
- Fetaost gjord på opastöriserad mjölk.
Vill du äta opastöriserad ost under graviditeten?
Ett tips är då att du själv pastöriserar den. Det är inte så svårt. Det enda som krävs är att du hettar upp osten tills den bubblar. Sedan är det fritt fram att äta den. Värm upp den och låt den stelna eller använd osten i någon sås eller gratäng och njut av den goda smaken.
Här kan du se livsmedelsverket ostguide.