Babyhjälp logo

Listeria under graviditeten

- Vad är listeria och hur påverkas mitt barn?

Listeria (Listeria monocytogenes) är en bakterie som i mycket sällsynta fall kan infektera en gravid kvinna. På senare tid har listeria blivit något av en hysteri, men sannolikheten att få bakterien är mycket liten. I Sverige rapporteras enligt livsmedelsverket årligen 40-70 fall av listeriainfektion, varav 1-5 drabbar gravida kvinnor.

De som löper störst risk att drabbas av en listeriainfektion är gravida, äldre och personer som har någon sjukdom sätter ned immunförsvaret. Listeria kan infektera flera olika organ i kroppen och symtomen kan därför variera. Om du är gravid är symptomen vara influensaliknande, men du kan också vara symptomfri. Under infektionen kan barnet smitas vilket i värsta fall kan leda till missfall eller allvarligt sjukt barn. Detta är mycket ovanligt, men det kan finnas ett mörkertal som gör att det verkliga antalet som smittas av listeria är större. Gravida kvinnor rekommenderas därför att undvika vissa livsmedel.

Vad är listeria?

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Listeria eller listeria moncytogenes är en bakterie och den enda listeriaart som orsakar sjukdom hos människan. Listeria förekommer i jord, vatten samt i djurs tarmflora, men oftast smittar den genom matförgiftning. I sällsynta fall kan den orsaka hjärnhinneinflammation eller blodförgiftning. Oftast drabbas och tillhör de riskgruppen som har nedsatt immunförsvar. Till dessa hör äldre, alkoholmissbrukare, sjuka samt gravida kvinnor och deras foster.

Listeria matListeria dör när bakterien hettas upp, vilket betyder att lagad varm mat inte är förknippad med smitta. Däremot är kassa röror, gravad eller kallrökt lax samt mjölkprodukter gjorda på opastöriserad mjölk exempel på där listeria kan förekomma. Listeria kan, liksom andra bakterier, växa till sig i kylskåpstemperatur. Var därför försiktig under graviditeten och förvara inte matrester och öppna förpackningar längre än nödvändigt i kylen. Om du inte vill chansa så värm gärna upp maten på spisen eller i ugnen och säkerställ att matens innertemperatur är över 70 grader.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Listeria under graviditeten?

Barnet kan smittas via moderkakan om du får en listeriainfektion under din graviditet. Listeria kan passera över till ett ofött barn även utan att du märker av några symptom. Detta är dock mycket ovanligt. Enligt livsmedelsverket drabbas årligen mellan 1-5 kvinnor. Enligt andra källor nämns siffror på runt 10 fall per år. En listeriainfektion kan orsaka för tidig vattenavgång och för tidig förlossning. Om en kvinna tidigare drabbats av listeria så löper hon inte större risk för smitta under kommande graviditeter. Läs mer om symptom på listeria.

Hur drabbar listeria barnet?

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Om barnet drabbas av en listeriainfektion så kan det i värsta fall leda till missfall och fosterdöd. Barnet kan även födas med en listeriainfektion och är då svårt sjukt när det kommer ut. I vissa fall kan listeria även innebära att barnet insjuknar i hjärnhinneinflammation efter födseln. Risken för att barnet smittas av listeria under graviditeten är dock mycket liten då listeriainfektioner hos gravida är mycket ovanligt.

Minska risken att drabbas genom att följa de kostråd för listeria som ges av bland annat livsmedelsverket.

Vill du fördjupa dig i ämnet listeria och hur det kan påverka gravida rekommenderas följande två dokument: Infektion med listeria monocytogenes från socialstyrelsen 2013 samt Bakterier och parasiter vid graviditet från livsmedelsverket 2008.


Andra som läste om listeria under graviditeten läste även mer om läste även mer om hur man kan undvika listeria samt mer om kostråd för gravida.

Källa: Livsmedelsverket, listeria.se, medscinet,se, viföräldrar.se.

Barntema
När är det dags?

Det finns ett antal signaler du ska känna till för att veta när det är dags att bege dig till förlossningskliniken.
1. Värkarna börjar
2. Vattnet går
3. Slemproppen släpper

» Läs mer

Pengar

Hur mycket pengar får du när du är pappa- eller mammaledig? Vet du vilka regler som gäller för föräldrapenning och vad det är som egentligen påverkar hur mycket pengar du får ut?

» Mer om föräldrapenning

Är du gravid?

När ska du berätta?
Du har precis fått reda på att du är gravid och ska bli pappa eller mamma, men hur berättar man för sin omgivning? Vem ska man berätta för först av alla? Har man träffats länge så kanske ens föräldrar förväntar sig att det snart skall vara dags för barn. Men det är långt ifrån alla situationer där det är väntat och självklart.

» Läs mer

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se