Babyhjälp logo

Kan man äta gravad eller varmrökt lax när man är gravid?

- äta lax under graviditeten

Lax är jättebra att äta när du är gravid. Lax innehåller bland annat omega 3-fett, som är extra viktigt under graviditeten.

Råden om man bör eller inte bör äta viss typ av lax under graviditeten går isär. Livsmedelsverket skriver på sin websida:

”Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum.”

Gravad lax gravid

Kan gravida äta gravad lax eller varmrökt lax?

Enligt livsmedelsverket går det normalt utmärkt att äta både gravad och rökt lax, om den är nygjord eller nyförpackad. Det kan finnas små mängder listeriabakterier i gravad och rökt fisk. Om de får möjlighet att föröka sig så kan de vara skadliga. Vakuumförpackad lax ska du vara extra försiktig med då den har lång hållbarhet och därmed har även bakterierna lång tid på sig att föröka sig.

Vad är då nyförpackad lax? Som tumregel kan du ha att bäst-före-datumet bör vara minst hälften kvar, utifrån förpackningsdatumet.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Det finns dock andra som menar att det finns en risk med att äta gravade och rökta laxprodukter. Det är fortfarande ovanligt med listeriabakterier i Sverige, men är du gravid så kan smitta leda till att fostret dör eller skadas.

På senare år visar trenden att listeriasmittan ökar i Sverige. Anledningen kan vara att det är i dessa länder vi äter mycket lax, tror Wilhelm Tham, forskare vid Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan (Örebro Universtitet) med 20 års erfarenhet av listeriaforskning.

- Just vakuumförpackad rökt eller gravad lax är de största smittkällorna för listerios i Sverige, säger han.

Wilhelm Tham avråder gravida från att äta gravad och kallrökt lax. Livsmedelsverket känner till hans forskning men säger att de inte vill skrämma gravida samt att risken är minimal så länge produkterna är nygjorda. Han påpekar också att risken gäller vakuumförpackade produkter. Färsk lax hinner bli dålig innan listeriabakterierna hunnit växa till sig och då känner man på lukten att produkten är dålig.

Upphettad kallrökt lax går utmärkt att äta. Detta är nyttigt för både dig och barnet.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Värm upp laxen

Om du är osäker så kan du alltid värma upp laxen. Så länge den hettat upp över +70 grader så är den säker att äta ur bakterie- och parasitsynpunkt. Tänk på att Listeria inte dör vid nedfrysning, detta gäller endast toxoplasma som förekommer i kött.

Läs även: Sushi under graviditeten, mozzarella eller parmesanost.

Här kan du se livsmedelsverket fiskguide.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!


De som läst avsnittet om gravida kan äta gravad eller varmrökt lax tyckte även nedan artiklar var intressanta.

Källa lax under graviditeten: Livsmedelsverket, 1177, svenska dagbladet.se, wikipedia samt svar från barnmorskor.

Barntema
Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se