Babyhjälp logo

Barn, sol, värme och solskydd.

-Hur skyddar du ditt barn mot sol och värme

Sol och värme kan vara förödande för det lilla barnet då det är känsligt för värme och snabbt förlorar vätska. Barn under ett år ska aldrig vistas i direkt solljus. Mitt på dagen, mellan klockan 11 och 15 är solen som starkast. Skydda barnet mot solen med solhatt och luftiga bomullskläder i tät väv och långa ärmar och ben när de vistas i solen.

sol barn Små barn svettas inte på samma sätt som en vuxen och de kan inte heller reglera kroppstemperaturen lika effektivt. Barns svettkörtlar är inte fullt utvecklade förrän i puberteten. När små barn utsätts för värme så svettas de istället med hela huden och de förlorar därför snabbt vätska. Var därför försiktiga med hur mycket sol du utsätter ditt barn för.

Spädbarns och små barns hud är även tunnare än hos vuxna och pigmentbildningen är inte färdigutvecklad för att ordentligt skydda mot solens UV-strålar. Detta gör att små barn lättare bränner sig i solen. Kom ihåg att sol och brännskador som inträffar i barnaåren kan leda till hudcancer senare i livet. Var därför mycket försiktig och se till att barnets hud inte blir röd eller bränd.

Vad händer när barnet blir varmt

När barnet blir varmt så utvidgas blodkärlen i huden utåt och det blir då mindre blod i blodsystemet. Detta leder till att barnet drabbas av blodtrycksfall och blodcirkulationssystemet kollapsar. I bilar händer då och då olyckor på grund av att temperaturen höjs väldigt snabbt. Du bör därför aldrig, inte ens under korta stunder, lämna ett barn ensamt i bilen.

Ett barn som ser trött, varm och rött ut behöver snabbt kylas ner. Bästa sättet är att klä av barnet och lägga det i ett svalt rum. Ge barnet gärna något kallt att dricka, helst vatten. Badda med ljummet vatten och fläkta med en tidning eller en skärm. Blir du orolig eller om barnet ser ut att vara mycket medtaget, yrar eller tappar medvetandet ska du omedelbart kontakta vårdupplysningen eller ambulans.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

UVA och UVB

Två olika sorters UV-strålar når oss via solljuset, UVA och UVB.

UVA-strålar: Dessa går djupt ner i underhuden, där det bildas fria radikaler som bryter ned kollagen och elastin i huden. Resultatet blir att huden åldras för tidigt och blir slapp och rynkig.

UVB-strålar: Det är dessa strålar som bränner oss och går ner i överhuden. UVB-strålarna gör huden röd och upprepade solorsakade brännskador i barndomen leder till utvecklandet av flera hudcancerformer där malignt melanom är farligast.

Observera att små barn inte kan skapa D-vitamin av solljuset och de behöver därför sina D-vitamindroppar även på sommaren.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Solskydd för barn

Spädbarn ska aldrig vara i solen. Skydda dem med solhattar, parasoller och kläder med långa ärmar och ben. Kom ihåg att solen tar även i skuggan så var därför försiktig med var du placerar vagnen. Solen är som starkast mellan klockan 11 och 15 så då bör du vara extra försiktig. Spädbarn och barn under ett år skall helst inte smörjas in med solskyddsmedel då dessa innehåller kemikalier som inte är bra för barnets hud. Undvik alltid solkrämer som innehåller zinkoxid. Rådfråga gärna på apoteket innan du köper solskyddsfaktor till små barn.

När barnet blir äldre ska du tänka på att smörja in både mer och oftare än vad du tror. Använd ungefär tre teskedar solkräm till barnets kropp och ansikte. Tänk på att smörja in barnet minst 20 minuter innan ni går ut i solen för att solkrämen ska få full effekt.

Att tänka på vid sol och värme

 • Små barn kan inte bilda D-vitamin från solljuset och behöver därför ta D-droppar även under sommaren.
 • Vatten skyddar inte mot solen, utan solens strålar reflekteras i både vatten och sand och blir runt 20 procent starkare.
 • Använd inte solskydd som är för vuxna på små barn då dessa innehåller kemikalier såsom zinkoxid och titandioxid.
 • Barn under ett år ska helst inte vistas i solen alls och du bör inte använda dig av solskyddskrämer.
 • Vanliga kläder brukar räknas som solskyddsfaktor 20-30, medan tunna kläder endast har runt solfaktor 7.

 • TIPS!

  För säkerhet skull bör du ta med vätskeersättning till barnet om det skulle drabbas av magsjuka.
  Ta även med solhatt, svala och heltäckande kläder och solskyddskräm för barn.

  De som gillat avsnittet om sol, solskydd och värme har även läst avsnitten om hur det är att resa med barn och om reglerna för pass till barn.

  Solskyddstips

  Kläder skyddar bra mot solen, men vissa kläder släpper igenom mer solljus än du tror. För att testa hur mycket sol tyget släpper igenom så håll upp tyget mot en lampa. Om det lyser igenom, så släpps även solens strålar igenom.

  Solkrämstips

  Hur mycket solkräm ska man använda?

  För barn är det lagom med tre teskedar solkräm, för vuxna ska det vara dubbelt så mycket.

  SPF

  Spf bör vara minst 30 för barn i Sverige och 50 om ni ska åka utomlands.

  UVA-cirkeln

  Om där är en cirkel runt texten UVA så betyder det att UVA-skyddet är minste 1/3 av UVB-skyddet.

  Res till Thailand

  Vill man resa lite längre är Thailand ett bra ställe. Här hittar du hotell med hög standard och en bra sjukvård om något skulle hända. Ofta kan det även vetskapen om att där finns många andra svenskar på platsen även göra att man känner sig lite extra trygg.

  » Mer om Thailand

  Kambodja

  Ett grannland till Thailand som blivit mycket populärt på senare tid. Standarden varierar fortfarande i landet och sjukvården är bristfällig. Även om landet är fantastiskt och rymmer många sevärdheter så bör du vänta tills barnet är något äldre innan du reser dit.

  » Mer om Kambodja

  Ryssland

  Ryssland har utvecklats mycket på senare i år och blir allt populärare som resmål. Ska du resa dit så tar gärna med en bärsele då det sällan är anpassat för att man enkelt ska kunna ta sig fram med barnvagn. Huvudstad i Ryssland är Moskva.

  » Ryssland