chevre gravid

Chevre och getost gravid

Chevre är en getost gjord på mjölk från get. Namnet kommer från att chèvre betyder just get på franska. Är du gravid så bör du inte äta Chevre eller getost.

Kan man äta chevre och getost när man är gravid?

Chevre är en getost gjord på mjölk från get. Namnet kommer från att chèvre betyder just get på franska. Chevre är en vitmögelost som oftast säljs i form av en cylinder. Färgen på getosten är ljus och konsistensen är krämig med ett något hårdare skal.

I denna artikel reder vi ut om du som är gravid kan äta chevre och getost. 

Getost, s.k. chevre och den kan användas både som den är och i matlagning. Chevre är inget varumärke utan en benämning för just getost. Det finns sedan en mängd olika varianter av getost. Då det är en relativt vanlig ostsort så är det många som undrar om de kan äta chevre under graviditeten. 

Kan man äta chevre när man är gravid?

Chevré är en mögelost som mjuk och blöt med ett neutralt PH-värde som gör att listeria gärna förökar sig snabbt i dessa ostar. Är du gravid så bör du därför inte äta Chevré, vilket gäller Chevré tillverkad på både pastöriserad eller opastöriserad mjölk.

Om du hettar upp chevre till minst 70 grader så bår det bra att äta den. Den ska dock vara helt genomvärmd. Under denna förutsättning så går det bra att äta chevre när du är gravid. 

Tänk på att det inte räcker med att frysa in osten för att ta död på listeriabakterier. Listeria kräver upphettning för att säkert försvinna. Här kan du läsa mer om listeria.

Kan man getost när man är gravid?

Det finns flera getostar och några av dem är: Banon, Brique chèvre, Cabécou, Cabri gatineu, Chabichou du Poitou, Chabis, Chevrotin, Crottin de Chavignol, Pélardon, Picodon de l’Ardèche, Chevre Kolibrie, Chevre, aska, Picodon de la Drôme, Pouligny-saint-pierre, Rocamadour, Sainte-maure-de-touraine, Selles-sur-cher och Valençay. 

Samma rekommendation ges dock om alla varianter av getostar så när du är gravid, dvs att man inte ska äta dem i sin naturliga form. Det går dock bra att äta getost som varit uppvärmd till över 70 grader Celsius.

De som läste om chevre och getost läste även om fetaost och om parmesan.  

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Ingefära gravid

Ingefära gravid

Kan man äta ingefära när man är gravid? Livsmedelsrådet har tidigare sagt att det är okej, men nyare forskning tyder nu på att en hög dos kan öka risken för missfall. Du avråds därför från att intaga stora mängder ingefära under graviditeten. Detta gäller framför allt ingefärashot och ingefära i kosttillskott form. 

Läs artikeln »
gravidyoga

Gravidyoga

Gravidyoga är en bra träningsform när man är gravid som har flera fördelar för både dig och ditt barn. Flera program och övningar för dig som vill träna gravidyoga hemma. Yoga för gravida passar både nybörjare och de som har erfarenhet av träning sedan tidigare.

Läs artikeln »
Sex under graviditeten

Sex under graviditeten

Fakta om sex under graviditeten. Kan du ha sex när du är gravid eller kan det skada barnet? Det är inte farligt att ha sex när man är gravid. Här kan du läsa om allt som handlar om att vara gravid och ha sex.

Läs artikeln »
Kudde spädbarn

Kudde spädbarn

Socialstyrelsen rekommenderar att spädbarn inte använder kudde. Orsaken är att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar. Kudde till barn kan börja användas först när barnet är över ett år. Kudde till spädbarn avråds även av andra orsaker såsom att barnets huvudstorlek gör att ryggraden blir sned.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.