Kan man äta chevre och getost när man är gravid?
Chevre är en getost gjord på mjölk från get. Namnet kommer från att chèvre betyder just get på franska. Chevre är en vitmögelost som oftast säljs i form av en cylinder. Färgen på getosten är ljus och konsistensen är krämig med ett något hårdare skal.
I denna artikel reder vi ut om du som är gravid kan äta chevre och getost.
Getost, s.k. chevre och den kan användas både som den är och i matlagning. Chevre är inget varumärke utan en benämning för just getost. Det finns sedan en mängd olika varianter av getost. Då det är en relativt vanlig ostsort så är det många som undrar om de kan äta chevre under graviditeten.
Kan man äta chevre när man är gravid?
Chevré är en mögelost som mjuk och blöt med ett neutralt PH-värde som gör att listeria gärna förökar sig snabbt i dessa ostar. Är du gravid så bör du därför inte äta Chevré, vilket gäller Chevré tillverkad på både pastöriserad eller opastöriserad mjölk.
Om du hettar upp chevre till minst 70 grader så bår det bra att äta den. Den ska dock vara helt genomvärmd. Under denna förutsättning så går det bra att äta chevre när du är gravid.
Tänk på att det inte räcker med att frysa in osten för att ta död på listeriabakterier. Listeria kräver upphettning för att säkert försvinna. Här kan du läsa mer om listeria.
Kan man getost när man är gravid?
Det finns flera getostar och några av dem är: Banon, Brique chèvre, Cabécou, Cabri gatineu, Chabichou du Poitou, Chabis, Chevrotin, Crottin de Chavignol, Pélardon, Picodon de l’Ardèche, Chevre Kolibrie, Chevre, aska, Picodon de la Drôme, Pouligny-saint-pierre, Rocamadour, Sainte-maure-de-touraine, Selles-sur-cher och Valençay.
Samma rekommendation ges dock om alla varianter av getostar så när du är gravid, dvs att man inte ska äta dem i sin naturliga form. Det går dock bra att äta getost som varit uppvärmd till över 70 grader Celsius.
De som läste om chevre och getost läste även om fetaost och om parmesan.