Äggledarspolning efter utomkvedshavandeskap

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Äggledarspolning efter utomkvedshavandeskap

FRÅGA

Hej,
I november fick jag min högra äggledare bortopererad på grund av ett utomkvedshavandeskap. Vi hade blivit gravida efter tre månader, vilket gjort att jag inte tappat helt hoppet om att jag kanske kan bli gravid snart igen. Efter operationen nämnde kirurgen dock att hon såg små ärrbildningar även på andra äggledaren. Detta är något som oroar mig mycket. Om det är samma på andra så kanske jag inte kan bli gravid på naturlig väg eller får utomkvedshavandeskap igen. Min fråga är om man behöver vänta ett år (för att det ska räknas som ofrivillig barnlöshet) från min operation på att få hjälp med en utredning? Detta är också mycket tung mentalt för mig. Vet du vart man bör vända sig om det är möjligt att utreda tidigare?

Vänliga hälsningar
Maria

SVAR

Hej Maria, Väntetider varierar var i landet du bor. Jag tror man kan göra en kontraströntgen, för att se passage genom äggledare efter utomkvedshavandeskap. Rutiner varierar säkert bland olika sjukhus. Du bör ju kunna fråga gynkliniken på sjukhuset du tillhör. Kolla vart din journal finns och fråga dig fram. Många har blivit gravida lyckosamt efter extrauterina graviditeter.

Lycka till! Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Fler frågor till vår barnmorska

Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.