Babyhjälp logo

Kost & hälsa

-Mat till barn och blivande föräldrar

Rätt kost kan variera beroende på var du är i graviditeten eller för barnets del beroende på dess ålder. Att äta rätt är ett bekymmer för många och något som inte alltid är helt självklart. På dessa sidor hittar du information kring vad du och din bebis bör och inte bör äta under graviditeten samt under bebisens första levnadsår.

Du hittar det du söker under nedanstående avsnitt:

Kost under graviditeten

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Att äta rätt kan vara avgörande för fostrets utveckling och även minimera risken för missfall under graviditeten. Det finns även mycket ämnen/produkter du bör undvika att äta när du väntar barn eller när du försöker att bli gravid så försök att läsa på redan när du planerar att bli gravid. Det finns även speciella tillfällen då du bör vara extra försiktig, exempelvis när du går på julbord. Läs mer om kost under graviditeten.

Kost när man ammar / amning

När man ammar får barnet i sig all sin näring via bröstmjölken och det är därför viktigt att du äter ordentligt. Kroppen kommer automatiskt under perioden då du producerar mjölk att prioritera näring till mjölken så för att du själv ska få tillräckligt av vissa ämnen är det extra viktigt med en balanserad kost. Vad bör du äta medan du ammar? Hur fungerar amning och varför ska du amma. Läs mer om amning och om att amma.

Kost för spädbarn - upp till 6månader

Kost barn Den första tiden är bröstmjölk den naturliga födan för barnet. Denna är dessutom perfekt anpassad efter barnets behov av näring och skyddar dessutom barnet mot infektioner. Om man inte kan eller vill amma så kan man även ge barnet modersmjölksersättning. Det enda man behöver komplettera med i början är D-droppar. När barnet närmar sig sex månader kan man börja med smakportioner i små mängder. Hur mycket ska barnet äta för att må bra? Läs mer om kost för små barn.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Kost för bebisar - från 7 månader och upp till 1 år

Även nu är bröstmjölk en stor del av barnets kost, men under denna period går det i regel att introducera mindre smakportioner. När barnet är cirka fyra månader gammalt så behöver det av näringsskäl egentligen inte äta på natten. Läs mer om smakportioner och kost för bebisar eller om matvägran.

Mattips & Recept

Här hittar du lite enkla recept att börja med. Ersätt dock inte all mat du köper i affären med hemlagad mat i början. Fördelen med köpt barnmat är att den har tillsatta vitaminer och mineraler, vilket säkerställer att barnet verkligen får i sig allt som han eller hon behöver. Läs mer om barnmat och recept.


Andra som läst om kost har även läst om träning under graviditeten samt beräknat sin rekommenderade viktuppgång under graviditeten.

Fakta amning

WHO rekommenderar att man helammar sitt barn i sex månader. Vid fyra månaders ålder kan man introducera smakporioner och vid sex månader kan man öka på portionerna och börja ersätta ett mål. I Sverige är det vanligt att mammor slutar amma allt ifrån efter en månad tills att barnet är 2-3 år gammalt.

» Mer om amning

Julbord

Kan du äta julbord när du är gravid?
I december månad äter hundratusentals svenskar julbord. Är du gravid ska du vara lite försiktig med maten på julbordet. Hanteras inte maten som den ska kan det bildas bakterier som kan orsaka missbildning av fostret eller som kan leda till missfall.

» Mer om julbord

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se